We vinden het belangrijk om op een aardevriendelijke manier te verbouwen en bouwen. Hierbij maken we de afweging tussen: wat is mogelijk, hoeveel kost het, kunnen we het zelf doen, is het ecologisch, vinden we het eindresultaat mooi,…
Zo hebben we bijvoorbeeld gekozen voor ramen in thermisch verduurzaamd hout mét aluminium buitenafwerking, omdat we niet om de zoveel jaar willen schilderen tot op de tweede verdieping.
Informatie
- Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen: www.vibe.be
- Passiefhuis-Platform
- HetStroburo: dé specialist voor bouwen met strobalen en kalkhennep
- Woonderbouw: coöperatie voor natuurlijk bouwen
- Steinerschool Lier: bso-studierichting Duurzaam wonen en specialisatiejaar Bio-ecologische Bouwafwerkingstechnieken
Ecologisch bouwen en verbouwen in HuisElf
Aandacht voor energie (tijdens productie, transport, bewoning), water (verbruik, kwaliteit, ook verborgen waterverbruik voor productie), lokaal (mensen, materialen, productie), grondstoffen (craddle to craddle, levenscyclusanalyse, hergebruik, recyclage), bodem (vervuiling, compactie),… Hier een selectie van de keuzes die wij maakten.
Energie tijdens het bouwen:
- Kiezen voor bouwmaterialen met een lage energievraag tijdens de productie: Tweedehands, Houtwol, Hout, Houten ramen, Stro, leem, traskalk,…
- Transport van materialen beperken: Hergebruiken wat aanwezig is, Lokaal geproduceerd, Thermisch verduurzaamd Europees hout ipv tropisch hardhout
- Werken met lokale mensen (architect, aannemers, bouwmaterialen,…), is goed voor je lokale economie en zorgt voor een kleinere mobiliteits-voetafdruk
Energie tijdens het wonen:
- Ontwerp je huis zo opdat je het zonlicht optimaal gebruikt: zuidgerichte ramen geven extra verwarming en verminderen je verlichtingskosten
- Goed isoleren & ventileren
- Oververhitting vermijden
- Kiezen voor groene energie (Greenpeace onderzoek)
Zo weinig mogelijk giftige stoffen:
- Natuurlijke materialen zoals hout, stro, leem, natuurverf
- Resolschuim, Formaldehyde-vrije osb-platen,…
- Nieuwe kasten bijvoorbeeld scheiden nog jarenlang giftige stoffen uit
- Als binnen x jaar de woning wordt afgebroken, kunnen de bouwmaterialen opnieuw gebruikt worden? Of gecomposteerd? Of blijven ze nog decennialang inert aanwezig in onze afvalstapels?
Ruimte voor water:
- Waterdoorlatende verharding (oprit, terras)
- Waar mogelijk leiden we het water dat op onze daken valt, via enkele spuwers en een waterloopje op de koer, naar de regenwaterput en dan naar de wadi in de tuin. Daar kan het infiltreren. Het is ook heerlijk het water te horen. Je kan ook pootje baden of met water spelen.
Ruimte voor natuur:
- Een groendak en groene gevels zorgen voor meer biodiversiteit, bloemen, kruiden en zelfs fruit rond je huis.
- Hou daar al rekening mee tijdens de planfase: voor de sterkteberekening van het dak en voorzie een strook goede grond van minimaal 50cm, maar liever zelfs 1 meter, langs de gevels.
Afval sorteren:
- Vóór de afbraak ‘stripten’ we de stallen: metaal, plastiek, asbest en hout werden er eerst uitgehaald. De afbraakwerker hield de goede bakstenen apart. Enkel zuiver puin ging de container in.
- Tijdens de bouwfase gaan de verpakkingen van bouwmaterialen zoals piepschuim, plastic folie, behandeld hout,… gesorteerd naar het containerpark.
Ga voor tweedehands!
- Bouwmaterialen
- Badkamer, keuken en keukentoestellen, meubels
En tenslotte: geniet van het bouwen en maak er iets moois van!
Co-housing HuisElf – Kakemanstraat 11 – 9280 Lebbeke – bewoners@HuisElf.be – 0486/498.288