Pluktuin

Alles over onze pluktuin, inspirerende tips, …

In onze tuin vind je veel soorten fruit en kleinfruit. We maken onze eigen confituur. Van een ecologische tuin vol fruit en bloemen zijn we aan het transformeren naar een pluktuin (ook: snoeptuin, voedselbos). In een pluktuin vind je veel eetbaars dat je recht in je mond kan steken. We hanteren de principes van de permacultuur:

  • zoveel mogelijk met de natuur mee werken
  • mulchen: de bodem bedekken met organisch materiaal om uitdroging te vermijden en onkruid geen kans te geven.
  • de bodem niet openbreken: dus niet spitten en zo weinig mogelijk beroeren zodat we het bodemleven niet verstoren
  • stapstenen tussen de perken zodat de bodem niet compacteert
  • verschillende lagen combineren met elkaar: boom, struik, ondergroei
  • de planten staan door elkaar en niet op rijen

Meer weten?

Informatie over zaaien, onderhoud, oogsten, bewaren en verwerken halen we uit de boeken en website van VELT: Vereniging voor Ecologisch Leven en Telen.
De principes van permacultuur en voedselbos halen we uit Permacultuur en Het Voedselbos vzw.
Boeken: How to make a forest garden (Patrick Whitefield), Edible food forest (Dave Jacke & Eric Toensmeier).

Wat is permacultuur?

Uit Wikipedia: Permacultuur is een wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld. Permacultuur = permanent + cultuur
Het doel van een permacultuur kan meerledig zijn:

  • voedselvoorziening
  • verbeteren van de waterhuishouding
  • productie van brandstof, bouwmateriaal
  • het herstellen van door de mens beschadigde landschappen
  • het creĆ«ren van een weerbare omgeving, die o.a. bescherming biedt tegen mogelijk natuurgeweld.